voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Stakingsdreiging in belangrijk lng-exportland Australië neemt toe

Aug 20, 2023


ANP Producties | Bron: ANP

Sydney

Vakbonden in Australië hebben Woodside Energy Group een ultimatum gesteld. Dat bedrijf exploiteert gasplatforms die de grootste fabriek voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië bevoorraden. Woodside Energy krijgt tot sluitingstijd op woensdag om in te gaan op de eisen van de bonden. Blijft een reactie uit, dan wordt er vanaf 2 september gestaakt. Die staking kan gevolgen hebben voor de wereldwijde handel in en prijs van aardgas.

De vakbonden, verenigd in de Offshore Alliance, zijn al tijden verwikkeld in een conflict over arbeidsvoorwaarden met Woodside Energy. Bondsleden zouden unaniem hebben ingestemd met de staking. Het bedrijf is niet het enige waar de spanningen op de werkvloer oplopen. Ook bij branchegenoot Chevron wordt gestemd over een staking, sinds vrijdag. De installaties van de bedrijven leveren samen aan ongeveer 10 procent van de wereldwijde lng-markt.

Een vertraging in die leveringen door een staking betekent dat bijvoorbeeld Aziatische afnemers op zoek gaan naar alternatieven. Dat kan leiden tot meer concurrentie voor Europese lng-afnemers, wat een opdrijvend effect van de aardgasprijs tot gevolg heeft.

Onder gashandelaren wordt al een tijdje met argusogen richting Australië gekeken vanwege de dreigende stakingen. Ondanks een lichte daling van de Europese gasprijs voor het weekend, stegen de prijzen op weekbasis juist voor de derde keer op rij. De daling komt met name door de goedgevulde gasopslagen in Europa.Source link