voor

BINNENVAART INDUSTRIE WEGTRANSPORT ZEEVAART

Halfjaarlijkse nettowinst Gazprom daalt sterk

Sep 4, 2023


© SOPA Images/LightRocket via Gett

Gazprom maakte dinsdag bekend dat zijn halfjaarlijkse nettowinst sterk is gedaald tot 2,84 miljard euro. De Russische staatsreus gaat nog steeds gebukt onder de daling van zijn gasexport naar Europa in de nasleep van het conflict in Oekraïne.

Bron: BELGA

In de eerste zes maanden van het jaar deelde de nettowinst zich door acht en daalde tot 296 miljard roebel (2,84 miljard euro), vergeleken met 2.500 miljard roebel (24,04 miljard euro) in dezelfde periode van 2022.

“De daling van de export naar Europa werd gedeeltelijk gecompenseerd door een stijging van de leveringen aan China, die zullen blijven groeien in lijn met de contractuele verplichtingen”, aldus Famil Sadigov, adjunct-directeur van Gazprom, die de daling van de halfjaarwinst toeschreef aan de zwakte van de roebel.

Gazprom, dat een pijler is van de Russische economie en wordt geleid door verschillende mensen die dicht bij president Vladimir Poetin staan, had in mei aangekondigd dat zijn jaarlijkse nettowinst voor 2022 met meer dan 41 procent zou dalen tot 1.226 miljard roebel.

Voor Gazprom werd 2022 gekenmerkt door de sluiting van het grootste deel van de Europese markt, met uitzondering van vloeibaar aardgas (LNG), dat de EU-landen blijven kopen bij gebrek aan een echt alternatief.

Europa wil de inkomsten uit de Russische gasexport verminderen zodat het Kremlin minder middelen ter beschikking heeft om zijn militair offensief in Oekraïne te financieren.Source link