info@vlaamslngplatform.com +32 474 290 188

Miljoenennota: nog geen duidelijkheid over teruggaafregeling LNG

Vandaag is de Miljoenennota 2019 gepresenteerd. Voor het Nationaal LNG Platform was de grote vraag of de overheid in de Miljoenennota duidelijkheid zou geven over de teruggaafregeling van LNG.

Uiteraard hebben we de Miljoenennota hierop gecheckt. Helaas wordt er nog geen duidelijkheid gegeven. In de nota staat wel vermeld dat de teruggaafregeling in 2018 wordt geëvalueerd. De verwachting is dat deze evaluatie medio oktober op de agenda van het parlement staat. Als het besluit over de teruggaafregeling van LNG positief is, is er voldoende tijd de teruggaafregeling goed te regelen. We houden u op de hoogte!

Finse Gasum gaat 50 aardgasvulstations bouwen

Begin 2020 investeert Gasland – Fins gas- en LNG-bedrijf – in de bouw van 50 gasvulstations voor zware bedrijfsvoertuigen in Finland, Zweden en Noorwegen. De investering zorgt ervoor dat het Noorse netwerk van benzinestations voor zware transportvoertuigen vermenigvuldigt. Dit levert volgens Gasum een aanzienlijke emissiereducties op.

In de noordelijke landen speelt zwaar transport over de weg een sleutelrol in het logistieke systeem. Het nadeel is dat dit transport verantwoordelijk is voor de grootste bijdrage aan de totale emmissie-uitstoot door het wegvervoer. Om aan nationale- en internationale emissiereductiedoelstellingen te voldoen, zijn concrete oplossingen nodig om de emissies van zwaar transport te verminderen. Eén daarvan is het rijden op LNG.

Gasum geeft aan dat de nieuwe tankstations op belangrijke transportknooppunten worden gevestigd. Hierdoor wordt een toename van het gebruik van LNG en biogas in zwaar transport steeds beter mogelijk gemaakt. De overstap van zware bedrijfsvoertuigen op LNG of biogas zal leiden tot een aanzienlijke afname van de uitstoot van koolstofdioxide, stikstofdioxide, deeltjes en lawaai.

“We zijn op weg naar een koolstofneutrale samenleving en het is nu tijd om het tempo te versnellen. Gas speelt een onbetwistbare belangrijke rol in deze overgang, “zei Gasum CEO Johanna Lamminen in een verklaring.

Verder geeft Gasum aan dat door de zoektocht naar oplossingen om klimaatverandering te bestrijden, de roep om schonere transportoplossingen steeds groter wordt. Zware wegvoertuigen zijn momenteel verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de emissies van al het wegvervoer in de Europese Unie. Door het groeiende (Bio-)LNG netwerk én nieuwe LNG-trucks ontstaan er steeds betere omstandigheden voor de groei van wegbrandstofgasmarkten en emissiereducties.

Duitsland: Maut-korting voor LNG trucks?

Vaktijdschrift TTM publiceert dat in Duitsland nog hard wordt nagedacht over de inrichting van de Maut voor de komende jaren. Een van de opties waar over gedacht wordt is het opheffen van Maut voor LNG-truck, dan wel het geven van een stevige korting.

Een dergelijke Mautvrijstelling is er al wel voor elektrische trucks, maar vertegenwoordigers van de SPD zeiden eind vorige week dat die ook voor trucks met gasmotoren overwogen wordt. De Duitse coalitiepartijen bekijken ook of de Maut in het vervolg niet meer puur op Euro-klasse en aantal assen kan worden vastgesteld, maar ook op gewicht van het voertuig.

Eerder dit jaar werd al bekend dat de Maut-tarieven als het aan de Duitse regering ligt flink zullen stijgen. De schoonste Euro 6 trucks krijgen te maken met de procentueel hoogste stijging van tarieven. Dat vinden de Duitse coalitiepartijen onacceptabel, zo blijkt aan de onderhandelingstafel.

Bron: www.ttm.nl

Shell opent eerste tankstation voor LNG-trucks in Duitsland

Shell heeft zijn eerste LNG-tankstation voor vrachtwagens in Duitsland geopend. Het nieuwe LNG-station bevindt zich in het zuiden van Hamburg bij Georgswerder Bogen, een belangrijke tanklocatie voor vrachtvervoer in de buurt van de haven van Hamburg, aldus Shell. Het station heeft een capaciteit van bijna 30 ton, waardoor er bijna 200 vrachtwagens per dag kunnen tanken.

“We stimuleren de diversificatie van onze brandstofportefeuille door de ontwikkeling van een LNG-stationsnetwerk in Duitsland, hierdoor bieden we klanten schonere energieoplossingen die uitstoot verminderen”, aldus Thomas Zengerly, het hoofd van Shell in Duitsland.

Hamburg is het negende LNG-tankstation van Shell in Noordwest-Europa. Het bedrijf heeft al zeven LNG-tankstations in Nederland en één in België. Shell vertelt dat het van plan is de komende 18 maanden maximaal vier extra LNG-stations in Duitsland te lanceren.

Shell vervolgt: Vandaag de dag zijn al ongeveer 5.000 LNG-trucks van de fabrikanten Iveco, Scania en Volvo onderweg in Europa. Tussen nu en 2030 wordt er een aanzienlijke toename van LNG verwacht, dit komt onder andere door financiële stimulans door de Duitse overheid.

“LNG speelt een belangrijke rol in de brandstofstrategie van het federale ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur,” vertelt Guido Beermann, staatssecretaris bij het ministerie van Transport bij de inauguratie van het station, eraan toevoegend dat “we blij zijn dat Shell bezig is met bouwen de tankinfrastructuur.”

Bron: www.lngworldnews.com

Shell investeert in Canadees project voor vloeibaar gemaakt aardgas

Onder andere Nu.nl publiceert dat Shell akkoord is gegaan met de investering in een enorm LNG-project in Canada. Met het LNG-project in British Columbia van LNG Canada is een bedrag gemoeid van 40 miljard Canadese dollar (27 miljard euro).

Naast Shell staan Petroliam Nasional, Mitsubishi, PetroChina en Korea Gas aan de wieg van de opdracht. Shell heeft een belang van 40 procent in LNG Canada.

Over de deal werd al tijden gesproken. PetroChina en Korea Gas namen recentelijk al de investeringsbeslissing. Volgens Shell-baas Ben van Beurden is sprake van het “juiste project in de juiste tijd”.

Hij wees op de wereldwijde overgang naar duurzamere energiebronnen. Van Beurden verwacht een verdubbeling van de vraag naar lng in de periode tot en met 2035 als alternatief voor onder meer vervuilende kolen.

Vooral vanuit Azië zal er volgens Shell een sterke vraag naar het gas zijn. Shell wijst verder op de relatief korte afstand tussen British Columbia en Noord-Azië. Die afstand is de helft korter dan de afstand tussen Azië en bijvoorbeeld de Golf van Mexico. Bovendien kan ook nog eens het Panamakanaal worden vermeden, benadrukt Shell.

Bron: www.nu.nl

Eerste schip-tot-schip bunkering LNG door Shell en Sovcomflot

Shell heeft haar eerste schip-tot-schipbunkering van LNG uitgevoerd vanuit haar gespecialiseerde LNG-bunkerschip, Cardissa. Dit maakt de weg vrij voor heel veel andere operaties vanaf het schip.

Deze operatie bevatte een aantal primeurs, aangezien Cardissa het Sovcomflot-schip Gagarin Prospect – ’s werelds eerste LNG-aangedreven Aframax-tanker – van LNG-brandstof voorzag. Het was ook de eerste schip-tot-schip LNG-bunkering dat plaatsvond in de haven van Rotterdam.

Lees hier het hele artikel.

Ninatrans neemt eerste Scania met 410 pk gasmotor in gebruik

Eén van de eerste afnemers van een Scania met 410 pk gasmotor in ons land is Ninatrans uit Leuven. “Nu hebben gasmotoren voldoende vermogen”, zegt zaakvoerder Benny Smets.

“Vroeger was het vermogen op aardgas nog te beperkt voor bepaalde toepassingen”, vertelt Benny Smets. “Met 410 pk wordt de gasmotor ook voor ons interessant, vooral door de lagere CO2-uitstoot en minder fijnstof. We hebben al ervaring met LNG-voertuigen en zijn tevreden dat nu ook Scania een krachtiger motor voorstelt. Het is niet uitgesloten dat er meer voertuigen op aardgas zullen volgen want het is volgens ons de meest zekere en verst staande oplossing om milieuvriendelijker te rijden. Andere alternatieven bieden nog niet dezelfde voordelen. Zeker nu het distributienet in Europa begint uit te breiden zullen we voor een groot gedeelte van de vloot overstappen op LNG.”

De Scania OC13 gasmotor levert 410 pk en 2.000 Nm koppel bij 1.100 tot 1.400 o/m. Deze motor wordt gekoppeld aan de geautomatiseerde Scania Opticruise versnellingsbak. Met vloeibaar aardgas (LNG) kan een standaard trekker-opleggercombinatie van 40 ton 1.000 kilometer rijden zonder te hoeven tanken. Met dubbele LNG-tanks kan de actieradius zelfs oplopen tot 1.600 kilometer.
Bij deze nieuwe generatie gasmotoren werden tevens de onderhoudsintervallen verlengd tot 45.000 km.

Bron: www.transportmedia.be

Berlijn moet op elf plaatsen diesel rijverbod introduceren

Het is officieel: in Berlijn zal er binnenkort op 11 verschillende gebieden in het stadscentrum een verbod zijn op oudere dieselauto’s. Dinsdag besloot de hoogste bestuursrechter het rijden op dieselauto’s met ontoelaatbare stikstofoxide-emissies voor bepaalde routes te verbieden.

De rechtbank heeft een rechtszaak van de Deutsche Umwelthilfe (DUH) gehoord. De organisatie wilde ervoor zorgen dat dieselauto’s met emissienormen Euro 1 tot Euro 5 worden verbannen uit het centrum van Berlijn en enkele andere wegen. De voorzitter Ulrich Marticke refereerde aan de jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie en de federale administratieve rechtbank over het onderwerp. Dienovereenkomstig zijn de autoriteiten verplicht maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de grenswaarden voor verontreinigende stoffen zo snel mogelijk worden bereikt.

De advocaat van de Senaat van Berlijn beschreef de beslissing als een ‘gebalanceerd vonnis’. Frank Fellenberg zei op dinsdag dat de Deutsche Umwelthilfe (DUH) een landelijk rijverbod in de hele binnenstad had geëist. De rechtbank heeft echter alleen blokkades opgelegd voor afzonderlijke wegvakken.

Berlijn had eerder aangekondigd dat het tegen maart 2019 een nieuw Clean Air Plan zou aannemen.

Geen Maut voor Duitse LNG-trucks

In Duitsland betalen vrachtwagens die op de brandstof CNG of LNG rijden de komende twee jaar geen Maut. Dit besluit is genomen door de transportcommissie van de Duitse regering.

Er werd in Duitsland al eerder nagedacht om voertuigen op aardgas korting of vrijstelling te geven van Maut. Nu is besloten tot vrijstelling voor 2019 en 2020, dit geldt ook voor elektrische trucks. De reden van de vrijstelling is ondernemers te stimuleren meer aardgastrucks in hun vloot op te nemen in plaats van dieseltrucks.

Met een LNG-truck kan – afhankelijk van de gewichtsklasse – tussen de 8,3 en 18,7 cent per kilometer worden bespaard, aldus de Duitse vakbladen. Aardgastrucks hoeven per 1 januari 2018 alleen Maut te betalen voor infrastructuurkosten en geluidshinder. De trucks worden vrijgesteld van de luchtvervuilingscomponent.

Op dit moment rijden er in Duitsland 339 trucks op aardgas en kan er bij één tankstation LNG getankt worden. Een prima eerste uitvalbasis voor Nederlandse LNG-trucks die op Duitsland rijden en 1.2.00 tot 1.600 km op eén tank rijden.

Naast de aardas- en elektrische trucks zijn ook landbouwtrekkers en huisvuilwagens vrijgesteld van Maut wanneer de maximumsnelheid niet hoger is dan 40 km/u.

Stop op teruggaafregeling LNG

Afgelopen vrijdag heeft het ministerie van Financiën het besluit naar buiten gebracht om de teruggaafregeling voor LNG dit jaar te stoppen. Dit betekent dat de prijs van LNG in 2019 wordt verhoogd met 12,5 cent per kilogram.

Het besluit om de teruggaafregeling te stoppen, is een besluit dat niet is uit te leggen. Juist nu we concrete stappen maken om de stap naar Bio-LNG te realiseren, is dit besluit een slechte zaak.

Als platform bekijken wij de komende periode of dit besluit nog kan worden teruggedraaid en/of welke andere vorm van stimulering wel mogelijk is.

Hier leest u de rapporten die wij over dit besluit hebben ontvangen: